17-07-07

 Vrouwen nog altijd achter in sport!

De laatste weken zat ik elke dag tussen het nieuws van Wimbledon, Roland Garros en de Ronde van Frankrijk. Een van mijn taken daarbij was onder andere de geschiedenis de Grand Slam tornooien en de grootste wielerklassieker beschrijven. Daarbij viel mij een ding op: de wedstrijden waren bij de oprichting van de tornooien slechts voorbehouden voor mannen.  Enkele voorbeelden: Wimbledon vond voor de eerste maal plaats in 1877, voor mannen. De vrouwen volgden pas 8 jaar later, in 1884. Op Roland Garros speelden de mannen hun eerste tornooi in 1891, pas 6 jaar later kwamen er ook vrouwen aan te pas. Nochtans is tennis niet meteen een mannensport, naar mijn mening.  

Wat de Ronde van Frankrijk betreft is het nog erger. De eerste Tour Féminin (of La Grande Boucle Féminine Internationale) werd pas gereden in 1984, zo’n 80 jaar na de eerste Tour de France (1903), over een mannenwereld gesproken! En ook in het voetbal is/was het niet anders. Daar dit toch wel mijn dada is, ga ik er graag wat uitgebreider op in, vooral omdat ik dit ook zo’n onwaarschijnlijk verhaal vind. Ik vond het op de site van de dames van Kontich FC.

vrouwenvoetbal

Officieel mogen de dames pas sinds zo'n dertig jaar aan vrouwenvoetbal doen in België maar al in 1921 werd de eerste belgische vrouwenvoetbalclub, Brussels Femina Club, opgericht. In datzelfde jaar worden ook in andere steden van België vrouwenvoetbalclubs opgericht. Het vrouwenvoetbal kreeg echter met allerlei problemen te kampen. Zo werden clubs die dames gelegenheid gaven om op hun terrein te spelen, door de Belgische Voetbalbond gestraft. In 1922 verbood de KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond) zelfs officieel damesvoetbalploegen. In "La vie sportive" van 16-17 januari van 1922 verschijnt volgende tekst:

"De grote Engelse voetbalfederatie heeft het beoefenen van vrouwenvoetbal verboden op de terreinen van de bij haar aangesloten clubs. Wilden de Engelse bestuurders aan anti-feminisme doen? Meenden zij -net als wij trouwens- dat voetbal te brutaal en te vermoeiend is voor vrouwen, die niet robuust genoeg gebouwd zijn om de aanrakingen van de botsingen en de schoten op de borst of in de buik te ondergaan ? De Engelse Bond zegt hier niets over : ze beveelt, punt aan de lijn (.......)"

Zo komt het dat in de jaren 20 en 30 de verschillende vrouwenvoetbalclubs een kampioenschap spelen bij een dissidente liga. Er was zelfs een nationale ploeg. Het is pas sinds eind jaren 60 dat de eerste vrouwelijke voetbalploegen terug in België verschijnen. In november 1970 verklaart het Uitvoerend Comité van de KBVB zich bereid het damesvoetbal officieel toe te laten indien genoeg ploegen zich bereid verklaren de sport op ernstige wijze te beoefenen...We komen van ver, maar er is nog een hele weg af te leggen...Ingrid  

10:58 Gepost door Barbara Dessers in General | Permalink | Commentaren (1) | Tags: voetbal, sport, wielrennen, tennis |  Facebook |

Commentaren

Hello Ingrid,

Mets un titre, ce sera plus facile pour tes fans de retrouver ton post ;-)

PS j'adore toujours autnat tes histoires!

Gepost door: Valérie | 17-07-07

De commentaren zijn gesloten.